ΚΡΑΤΗΣΗ
Περιβάλλον & Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 20002018-07-10T15:42:17+03:00

Project Description

Περιβάλλον & Προστατευόμενες Περιοχές NATURA 2000

Καταφύγιο Caretta – Caretta: Στις υπέροχες αμμώδεις παραλίες του νομού Ηλείας βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο οι θαλάσσιες χελώνες caretta- caretta.

Για χιλιάδες χρόνια οι θαλάσσιες χελώνες γεννούν στις ελληνικές θάλασσες, κυρίως στην Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνο στην Πελοπόννησο, προστατεύονται περίπου 900 φωλιές. Οι πιο σημαντικές περιοχές του νομού Ηλείας για την ωοτοκία των σπάνιων ερπετών είναι η παραλία της Νέδας, του Καϊάφα, του Αλφειού και η παραλία της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου.

Περιοχές NATURA 2000
Στον Δήμο Ζαχάρως υπάρχουν περιοχές που έχουν θεσμοθετηθεί ως περιοχές NATURA 2000:
Θίνες & Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως: Η περιοχή είναι μια παράκτια ζώνη αφού συνδυάζει τις θίνες, τη λίμνη και το παράκτιο δάσος. Η περιοχή αποτελεί πολύ σημαντικό οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Οι αναπτυσσόμενες θίνες που βρίσκονται στην παραλία, μεταξύ του Καϊάφα και της Ζαχάρως είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

Άλλες περιοχές NATURA 2000 του δήμου Ζαχάρως είναι: Λίμνη Καϊάφα, Κακόβατος, Στροφυλιά, Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας, Ακρωτήριο Κατακόλου – Κυπαρισσίας και οι Θίνες Κυπαρισσίας.

Στον δήμο Ζαχάρως υπάρχουν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Καταφύγια Άγριας Ζωής. Εντεταγμένες και αυτές στο δίκτυο NATURA 2000, πληρούν τις προϋποθέσεις που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των θηραμάτων.

Μερικά από τα Καταφύγια Άγριας Ζωής είναι:

Κιβούρια – Ροδινά (Καλίδονας – Ροδινών – Σχίνων)
Κάτω Σάμικο – Ξηροχώρι – Σμέρνα – Γραίκα – Βρίνα

Call Now Button